Blog

Az immunrendszer erősítése természetesen

Légúti megbetegedések

Mindenki szeretne egészséges lenni és maradni. Ehhez a mai világban tudatosan kell élni, hiszen a felelősség az egyént terheli. Senki nem fog helyettem többet mozogni azért, hogy jobb legyen a vérkeringésem és levezessem a napi stresszt. Ha nem nézem meg a vásárolt termékek összetevőit, nem olyan barátokat, társaságot választok akikkel jól érzem magam, akkor bizony nem fogok 120 évig élni de lehet, hogy 80-ig sem. Ezt ugye senki nem akarja!

Tovább...

Az izzadás enyhítése

Nyár van! Már-már olyan melegen süt a nap, hogy szinte elviselhetetlen. Ilyenkor mindenki természetesnek veszi ha izzad. A szervezet a verejték párologtatásával csökkenti a túlhevülését. A verejtékmirigyek milliói működésbe lépnek és ontják a vizet a bőrfelszínre, innen  a víz elpárolog miközben hőt von el – ez a szervezet természetes hőszabályozása. Ha tehetjük zuhanyozzunk gyakrabban, készítsünk gyógynövényes fürdővizet, igyunk sokat, hogy pótoljuk a verejtékkel eltávozott konyhasót és káliumot.

Tovább...

A méhkenyér apiterápiás jelentősége

A méhkenyér a kaptárban természetes körülmények között erjesztett virágpor. A méhek a virágport a kaptárba viszik és a lép sejtjeibe ürítik, ahol ezt egy kis mézzel és különböző enzimekkel keverik, majd  viasszal leszigetelik. A kaptárban található mikroorganizmusok, a hőmérséklet (33-35 fok) és a páratartalom hatására a virágpor egy sor biokémiai átalakuláson megy keresztül, majd 3 hónap természetes erjedés után méhkenyérré alakul.

Megszűnik a virágporszemcsék csírázóképessége a méhek rágómirigy váladékának hatására. A nádcukor átalakul egymolekulás cukorrá, részben tejsavvá. Megnő a K vitamin tartalom és a savtartalom. A méhkenyér a virágpornál könnyebben emészthető, magasabb a vas, cink és mangántartalma.

Tovább...

Melegítő ételek hűvös napokra

Az őszi-téli étrendnek is megvan a maga varázsa, ízvilága. Kevesebb gyümölcs, több olajos mag, gabona és gyökérzöldség, intenzívebb fűszerezés. Ezek nehezebb ételek ezért kevesebbet is elég fogyasztani belőlük.

Melegítő hatású fűszereink: bors, fahéj, fokhagyma, gyömbér, torma. Gabonaféléből a hajdina.

Nézzük meg közelebbről a hajdinát, amely egy méltánytalanul mellőzött, sokoldalúan felhasználható gabonaféle. 1-2 napos csíráztatás után nyersen is fogyasztható. P vitamin tartalma erősíti a hajszálereket, javítja a vérkeringést. Kiemelkedően magas élelmi rost-tartalma miatt a bélperisztaltika növelésén és a tranzitidő lerövidítésén keresztül jól alkalmazható a népbetegségnek tekinthető  székrekedés étrendi kezelésében és egyes daganatos megbetegedések (például vastag- és végbéldaganat) megelőzésében.

Tovább...

Már megint baj van a sóval !

Mostanában mindenhol azt hallom, hogy mennyire szennyezett a só. A tengerpartot elborítja a sok szemét, a műanyag flakon, táska, zacskó amik aztán belekerülnek a vízbe, majd a sóba. Leginkább a tengeri só szennyezett mikroműanyaggal.

Tovább...

A HÁRSVIRÁG

Itt van az ősz, itt van újra….

Petőfi Sándor gondolatai jutnak eszembe, az ősz gyönyörű színei az elmúlás. A nappalok rövidülnek az esték hosszúak és sötétek.  Ilyenkor egy kicsit melankolikusak vagyunk, begubózunk egy finom puha fotelbe egy csésze forró teával és felidézzük a nyári élményeinket, a barátokkal való  beszélgetések hangulatát gyermekeink nevetését.

Tovább...

Iratkozz fel hírlevelünkre!