A méhkenyér apiterápiás jelentősége

A méhkenyér a kaptárban természetes körülmények között erjesztett virágpor. A méhek a virágport a kaptárba viszik és a lép sejtjeibe ürítik, ahol ezt egy kis mézzel és különböző enzimekkel keverik, majd  viasszal leszigetelik. A kaptárban található mikroorganizmusok, a hőmérséklet (33-35 fok) és a páratartalom hatására a virágpor egy sor biokémiai átalakuláson megy keresztül, majd 3 hónap természetes erjedés után méhkenyérré alakul.

Megszűnik a virágporszemcsék csírázóképessége a méhek rágómirigy váladékának hatására. A nádcukor átalakul egymolekulás cukorrá, részben tejsavvá. Megnő a K vitamin tartalom és a savtartalom. A méhkenyér a virágpornál könnyebben emészthető, magasabb a vas, cink és mangántartalma.

A méhkenyér jótékony hatásai:

  • Segít a szervezet méregtelenítésében
  • Védi a májat és az emésztőrendszert
  • Csökkenti a vér koleszterinszintjét
  • Hozzájárul a vérszegénység megelőzéséhez és kezeléséhez

A méhkenyér különösen ajánlott a máj és az emésztőrendszeri betegségek kezelésében, ezen kívül javasolt a keringési problémákkal és az érelmeszesedéssel küzdőknek.

Megfigyelték, hogy a méhkenyér rendszeres fogyasztása jótékony hatással van a húgyúti és prosztata betegségekben szenvedőknél.

Gazdag vitamin- és ásványi anyag, illetve esszenciális aminosav tartalmának köszönhetően, a méhkenyér segít megelőzni és kezelni a vérszegénységet.

Habár összetétele a virágporhoz hasonló, a méhkenyér tulajdonságai és hatásai még komplexebbek.

Nagy mennyiségben tartalmaz egyszerű cukrokat, A, B, C, E és K vitamint, tejsavat, enzimeket, ásványi anyagokat (nátrium, kálium, foszfor, cink, magnézium, kalcium, vas, szelén) és esszenciális aminosavakat.

A méhkenyeret jól lezárva, szobahőmérsékleten (15-20 °C), nedvességtől és fénytől óvott helyen kell tárolni.

Adagolása: Ajánlott minimum 8 hetes kúrát tartani, de fogyasztható korlátozás nélkül az év bármely szakában. Gyermekeknek 1 teáskanál naponta – 3 g,  felnőtteknek:  1 evőkanál naponta – 5 – 10 g

Jó egészséget kívánok!

Üdvözöl: Herbarius

Iratkozzon fel hírlevelünkre!