Melegítő ételek hűvös napokra
Az őszi-téli étrendnek is megvan a maga varázsa, ízvilága. Kevesebb gyümölcs, több olajos mag, gabona és gyökérzöldség, intenzívebb fűszerezés. Ezek nehezebb ételek ezért kevesebbet is elég fogyasztani belőlük.
Melegítő hatású fűszereink: bors, fahéj, fokhagyma, gyömbér, torma. Gabonaféléből a hajdina.
Nézzük meg közelebbről a hajdinát, amely egy méltánytalanul mellőzött, sokoldalúan felhasználható gabonaféle. 1-2 napos csíráztatás után nyersen is fogyasztható. P vitamin tartalma erősíti a hajszálereket, javítja a vérkeringést. Kiemelkedően magas élelmi rost-tartalma miatt a bélperisztaltika növelésén és a tranzitidő lerövidítésén keresztül jól alkalmazható a népbetegségnek tekinthető székrekedés étrendi kezelésében és egyes daganatos megbetegedések (például vastag- és végbéldaganat) megelőzésében.
A hajdina alkalmazható a Candida albicans fertőzés étrendi kezelésében is. Mivel itt az étlapon nem szerepelhetnek fehér lisztből készült kenyerek, pékáruk, kelt tészták, melyek kiváltására a teljes kiőrlésű lisztből előállított készítmények mellé a hajdinából készült termékek is felsorakozhatnának. B-vitamin- és nyomelem szükséglet fedezésére is jól felhasználható a hajdina.
Úgy tűnik, hogy a krónikus májbetegségekben, a máj elzsírosodási folyamatának megelőzésében a kéntartalmú aminosavak, mint például a metionin fogyasztása is jótékony hatású. Ennélfogva magas metionin tartalma a hajdinát alkalmassá teszi a gyógyétrendbe történő beépítésre.
MAGYAROS ÍZESÍTÉSŰ HAJDINA PÁSTÉTOM
Hozzávalók: 20 dkg 1 napig csíráztatott hajdina, 3-4 gerezd fokhagyma, pár levél petrezselyem, pár csepp citromlé, 10 dkg őrölt tökmag, 1 teáskanál só, 1-1 teáskanál pirospaprika, őrölt kömény, ízlés szerint őrölt fekete bors, késhegynyi őrölt erős paprika, fél avokádó.
Elkészítése: A hajdinát kevés vízzel, fokhagymával, petrezselyemmel simára turmixoljuk, majd kiöntjük egy tálba. Hozzákeverjük a többi hozzávalót, a tökmagot és a fűszereket, majd a villával széttört avokádót. Jól összekeverjük és tálaljuk.
Zöldségekre vagy kenyérre lehet kenni, paprikába tölteni, vagy salátába csomagolni. Tápláló és finom. Bátran fűszerezzük és frissen fogyasztjuk. Hűtőszekrényben 1 napig tárolható.
NARANCSOS – GYÖMBÉRES CSOKIKRÉM
Hozzávalók: 2 avokádó, 1 banán, 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor, 1 narancs+ fél narancs kifacsart leve, 1 cm-es friss gyömbér darabka, pár csepp stevia vagy más édesítőszer. Ez el is hagyható.
Elkészítése: A megtisztított avokádót, banánt, a gyömbért és a fél narancs kifacsart levét turmixgépben simára keverjük. Ha szükséges, ne vizet, hanem narancslét öntsünk még hozzá. Belekeverjük a kakaóport és ízlés szerint pár csepp steviát vagy más édesítőszert. (A banán édesít.) A narancsot darabokra felvágjuk és rétegezve poharakba töltjük. Legalulra jön a narancs, erre két kanál csokikrém, majd újra narancs szeletek és végül ismét csoki krém. A tetejét díszítsük narancs szelettel, menta levelekkel.
Nagyon finom!
Jó étvágyat kívánok!
Herbarius