Blog

Körömvirág kenőcs házilag

A körömvirág virágjából könnyen készíthetünk gyógykenőcsöt különböző bőrbetegségek kezelésére. A növény gyógyító hatását már az ókori rómaiak is használták külsőleg és belsőleg egyaránt. Főzetét teaként emésztési zavarokra, görcsoldásra ajánlották, külsőleg sebek, bőrgyulladások gyógyítására kenőcsöt készítettek a virág szirmaiból. A magot mezőgazdasági boltban megvásárolhatjuk és könnyen nevelhetünk körömvirágot cserépben a balkonon vagy az ablakban. (tovább…)

Amit a rooibos teáról tudni érdemes

A Dél-Afrikából származó rooibos tea (vörös fokföldirekettye) nagyon népszerű felnőttek és gyermekek számára egyaránt. Ásványi anyagokban (kalcium, magnézium, mangán, vas, cink, réz) gazdag, előnye, hogy nem tartalmaz koffeint ezért csecsemőknek is adható 6 hónapos kortól. Görcsoldó hatása hasfájásnál előnyös, illetve kellemesen gyümölcsös íze miatt szívesen megisszák a babák is.

(tovább…)

Az immunrendszer erősítése természetesen

Légúti megbetegedések

Mindenki szeretne egészséges lenni és maradni. Ehhez a mai világban tudatosan kell élni, hiszen a felelősség az egyént terheli. Senki nem fog helyettem többet mozogni azért, hogy jobb legyen a vérkeringésem és levezessem a napi stresszt. Ha nem nézem meg a vásárolt termékek összetevőit, nem olyan barátokat, társaságot választok akikkel jól érzem magam, akkor bizony nem fogok 120 évig élni de lehet, hogy 80-ig sem. Ezt ugye senki nem akarja!

(tovább…)

Az izzadás enyhítése

Nyár van! Már-már olyan melegen süt a nap, hogy szinte elviselhetetlen. Ilyenkor mindenki természetesnek veszi ha izzad. A szervezet a verejték párologtatásával csökkenti a túlhevülését. A verejtékmirigyek milliói működésbe lépnek és ontják a vizet a bőrfelszínre, innen  a víz elpárolog miközben hőt von el – ez a szervezet természetes hőszabályozása. Ha tehetjük zuhanyozzunk gyakrabban, készítsünk gyógynövényes fürdővizet, igyunk sokat, hogy pótoljuk a verejtékkel eltávozott konyhasót és káliumot. (tovább…)

A méhkenyér apiterápiás jelentősége

A méhkenyér a kaptárban természetes körülmények között erjesztett virágpor. A méhek a virágport a kaptárba viszik és a lép sejtjeibe ürítik, ahol ezt egy kis mézzel és különböző enzimekkel keverik, majd  viasszal leszigetelik. A kaptárban található mikroorganizmusok, a hőmérséklet (33-35 fok) és a páratartalom hatására a virágpor egy sor biokémiai átalakuláson megy keresztül, majd 3 hónap természetes erjedés után méhkenyérré alakul.

Megszűnik a virágporszemcsék csírázóképessége a méhek rágómirigy váladékának hatására. A nádcukor átalakul egymolekulás cukorrá, részben tejsavvá. Megnő a K vitamin tartalom és a savtartalom. A méhkenyér a virágpornál könnyebben emészthető, magasabb a vas, cink és mangántartalma. (tovább…)

Melegítő ételek hűvös napokra

Az őszi-téli étrendnek is megvan a maga varázsa, ízvilága. Kevesebb gyümölcs, több olajos mag, gabona és gyökérzöldség, intenzívebb fűszerezés. Ezek nehezebb ételek ezért kevesebbet is elég fogyasztani belőlük.

Melegítő hatású fűszereink: bors, fahéj, fokhagyma, gyömbér, torma. Gabonaféléből a hajdina.

Nézzük meg közelebbről a hajdinát, amely egy méltánytalanul mellőzött, sokoldalúan felhasználható gabonaféle. 1-2 napos csíráztatás után nyersen is fogyasztható. P vitamin tartalma erősíti a hajszálereket, javítja a vérkeringést. Kiemelkedően magas élelmi rost-tartalma miatt a bélperisztaltika növelésén és a tranzitidő lerövidítésén keresztül jól alkalmazható a népbetegségnek tekinthető  székrekedés étrendi kezelésében és egyes daganatos megbetegedések (például vastag- és végbéldaganat) megelőzésében. (tovább…)

Már megint baj van a sóval !

Mostanában mindenhol azt hallom, hogy mennyire szennyezett a só. A tengerpartot elborítja a sok szemét, a műanyag flakon, táska, zacskó amik aztán belekerülnek a vízbe, majd a sóba. Leginkább a tengeri só szennyezett mikroműanyaggal. (tovább…)

A HÁRSVIRÁG

Itt van az ősz, itt van újra….

Petőfi Sándor gondolatai jutnak eszembe, az ősz gyönyörű színei, az elmúlás. A nappalok rövidülnek az esték hosszúak és sötétek.  Ilyenkor egy kicsit melankolikusak vagyunk, begubózunk egy finom puha fotelbe egy csésze forró teával és felidézzük a nyári élményeinket, a barátokkal való  beszélgetések hangulatát, gyermekeink nevetését. (tovább…)

Iratkozzon fel hírlevelünkre!